– Jeg har aldri fått muligheten til å handle sau. En miljøforbrytelse, erklærer Kristofer Hivju. Han kaller dumping av sau en systemfeil.

A-ha-opplevelsen ligner den NRK-programleder Marit Grimstad fikk da hun gransket tilstanden til norske høner i 2017. Grimstad gjorde det til en kampsak å spise mer høne, slik Hivju&Hivju vil ha sauen i matveien.

Det er ikke så lett å skrive om jernlovene i stat, samvirke og industri. Etter at NRK talte hønas matsak er betongfabrikkene og forbrenningsanleggene stadig endestasjon for landets høner. Ifølge Animalia sto det 4,4 millioner verpehøns i norske fjøs i 2018. Med levetid på 18 måneder betyr det at om lag 3 millioner høner ble avlivet. Hvor mange ble spist? Et par titusener. Den blodferske rapporten «Kjøttets Tilstand 2019» oppgir at det ble slaktet 300.000 av samlebetegnelsen «slaktekylling foreldredyr, and og verpehøns» i hele 2018. 273.000 av disse var and.

Kilde: Nationen