FOTO: Knut Fjeldstad, NTB Scanpix Alle kan enes om at hunder har det best ved vår side, og slik er det også med husdyra, skriver Erlend Kvittum Nytrøen.

Si ;D-innlegg: Spis riktig, velg kjøtt!

Det bør bli trendy å lage seg et sunt måltid basert på gode norske råvarer.

A-magasinet hadde sist helg en sak om trenden med å spise mindre kjøtt. Særlig hensynet til egen helse, dyrevelferden og klimaet trekkes frem som begrunnelse for at folk velger bort kjøtt, men så enkelt er det ikke.

Norsk kjøtt er en viktig del av en bærekraftig utvikling og hører naturlig hjemme i et sunt kosthold. Det er ikke til din egen helses beste å kutte ut kjøtt. Forsker Rune Johansen påpeker i Dagbladet 12. september at biologisk kunnskap har vist oss at et optimalt kosthold inneholder en andel animalske proteiner.
Ei heller tilsier dyrevelferden at vi skal slutte å spise kjøtt. En gjenganger i denne argumentasjonen er at man forutsetter at et liv i det fri er best for dyret, men slik er det ikke.  Høns er bedre beskyttet mot smitte, frost og rovdyr inne i fjøs enn i naturen.I Norge kan vi dyrke matkorn på kun en tredjedel av våre dyrkede arealer.Samtidig er proteinmengden i kjøtt 30 ganger så høyt som i gulrot. Vi kan ikke spise gress, derfor trenger vi dyrenes evne til å omdanne gress til kjøtt og melk. Dyrket mark og kulturlandskap er store karbonlagre, og en god forvaltning av disse arealene vil sikre at karbonet forblir i bakken.

Mitt nyttårsønske er derfor at det blir mindre trendy å ta seg en helgetur til Paris og mer trendy å lage seg et sunt måltid basert på gode norske råvarer.

Kilde: Aftenposten