Snart mat: Såkalte kylling-nuggets er etter planen det første "labkjøtt"-produktet som skal ut i restauranter til vanlige gjester. (Bildet er ikke av lab-nuggets.) Foto: Tatiana Bralnina / Mostphotos

Nå kommer laboratoriekjøttet

Mens slaktere og veganere krangler, har teknologibedrifter i California lagt andre planer: Innen nyttår skal etter planen laboratoriefremstilt kjøtt være billig og bra nok til å serveres i utvalgte restauranter.

Kyllingen Ian er blitt den nye kjøttsatsingens ansikt: I en lanseringsvideo fra selskapet «Just» møter seerne bønder, bioteknologer og testkokker involvert i prosessen med å velge ham ut, fôre ham opp, og tilberede «de beste kyllingnuggetene noensinne» av kjøttet hans. Justs talsperson oppsummerer budskapet slik: «Én fjær, fra én av mine kyllinger, kan bli den utløsende faktoren som mater en hel verden.» Matretter av slikt laboratorieprodusert kjøtt skal etter planen introduseres på forsøksstadiet i restauranter «utenfor USA» i løpet av 2018.

Prislappen til den første labkjøttburgeren som ble spist offentlig i 2013 var på 2,2 millioner kroner. Og en nærmere gjennomgang av produksjonen viser at det krever store mengder energi og vann, produserer avfallsstoff som må håndteres, og vil ha sine egne bakterieutfordringer.

Foreløpig har ikke Just-kyllingen kommet lenger enn til kyllingnuggetnivå. Men i selskapets produktpresentasjon er det bilder av en kyllingfilet.

Kilde: Nationen