Asha Seigali er en av de første kvinnene på Zanzibar som testet ut «det magiske» hønseforet slik at hønene hennes verpet gullegg.

Gullegg blir til arbeidsplasser for kvinner på Zanzibar

Hvordan hjelpe kvinnene på Zanzibar ut av fattigdom, spurte John John Bruseth fra den ideelle organisasjonen Johooo. Løsningen fant han sammen med eggprodusent Rune Haram i Sunnmørsmat: – Vi bygger opp en profesjonell eggproduksjon drevet av lokale kvinnegrupper. Norges Vel tok jobben med å organisere det hele.

Initiativet til gullegg-prosjektet kom fra John John Bruseth i den frivillige organisasjonen Johooo og Rune Haram i selskapet Sunnmørsmat AS. Bakgrunnen var at mange kvinner på Zanzibar har lite eller ingen inntekt. De to initiativtakerne ønsket også å bidra til å heve kvaliteten på egg som er produsert på Zanzibar generelt. Når det etableres bedre og sikrere produksjonsmetoder, øker matsikkerheten og gir bedre helse for innbyggerne.

– Jeg synes det er utrolig spennende og interessant å få lov til å være med i dette samarbeidet som har som mål å sysselsette mer enn ett hundre kvinner i eggproduksjon på Zanzibar, sier Haram som har bred erfaring og ekspertise på eggproduksjon.

– Dette er svært gode nyheter. Endelig er vi der vi ønsker å være. Gjennom dette formelle samarbeidet ser fremtiden mye lysere ut for de fattige kvinnene vi gjennom Johooo har jobbet for å løfte ved å skape bærekraftige bedrifter. Vi har jobbet for å bedre deres hverdag gjennom mange år, så dette er et fantastisk steg videre mot målet, sier Bruseth.

På Zanzibar har eggene hvite eggeplommer, det har først og fremst å gjøre med hønsefôret. I tillegg er det lite fokus på matsikkerhet og trygg produksjon. Dette er en utfordring for turistnæringen som gjerne vil servere trygge egg med gule plommer til sine internasjonale gjester. Prosjektet «Golden eggs of Zanzibar» vil endre på dette.

Kilde: NorgesVel